Ιστορικό Σχολής

Το Ιστορικό της Γ΄ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού

Εισαγωγή

Η Γ' Τεχνική Σχολή Λεμεσού είναι μια από τις δώδεκα Δημόσιες Τεχνικές Σχολές που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάγεται στη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και αποτελεί μέρος του συγκεντρωτικού συστήματος εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Είναι επίσης μια από τις τρεις Τεχνικές Σχολές που λειτουργούν στη Λεμεσό. Πρωτολειτούργησε ως Ξενοδοχειακή Σχολή το 1987, στο χώρο όπου στεγαζόταν προηγουμένως η Σχολή Λάμπουσα. Παρουσιάζει μια δυναμική εξέλιξης και μετεξέλιξης στο πέρασμα του χρόνου και το μέλλον της χαρακτηρίζεται ευοίωνο για τα προσεχή χρόνια παρά τις οποιεσδήποτε αντιξοότητες και προβλήματα του δημόσιου σχολείου και τα ειδικότερα προβλήματα της Σχολής.

Η Σχολή Λάμπουσα

Για λόγους ιστορικούς, αλλά και ως έκφραση ευγνωμοσύνης στα άτομα που διαμόρφωσαν και εξωράισαν το χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η Σχολή μας δημιουργώντας ένα ευχάριστο και ειδυλλιακό περιβάλλον επιβάλλεται, κατά τη γνώμη μας, μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της Σχολής Λάμπουσας.

Η Σχολή Λάμπουσας λειτούργησε το 1943 στη Λάπηθο ως ειδική σχολή για παιδιά που παρουσίαζαν παραβατικότητα ή αποκλίνουσα συμπεριφορά (ή αδικοπραγούντες νεαρούς σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιούνταν τότε) και σε παιδιά που είχαν ανάγκη από προστασία και φροντίδα. Σκοπός της Σχολής Λάμπουσας ήταν η παροχή Τεχνικής και Κοινωνικής εκπαίδευσης στα παιδιά αυτά για ομαλή ένταξη στην κοινωνία.

Η Σχολή Λάμπουσας διέκοψε υποχρεωτικά τη λειτουργία της τον Ιούλιο του 1974 λόγω των τραγικών συνεπειών της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής. Τα παιδιά που βρίσκονταν στη Σχολή μεταφέρθηκαν σε περιοχή του Τροόδους και ακολούθησε επανασύνδεση των παιδιών με τις οικογένειες τους. Τα παιδιά αυτά τέθηκαν κάτω από την επίβλεψη του Γραφείου Ευημερίας στα πλαίσια μεθιδρυματικής παρακολούθησης.

Η Σχολή επαναλειτουργεί το Σεπτέμβριο του 1979 στη Λεμεσό με το ίδιο όνομα, τον ίδιο σκοπό, τους ίδιους στόχους και επιδιώξεις και μέσα στα πλαίσια της ίδιας νομοθεσίας. Ο τότε Διευθυντής της Σχολής Μιχάλης Κοκκινίδης, στην Έκθεση της Σχολής για το 1980, αναφέρει: «Η νέα Σχολή κτίστηκε σε έκταση 50 στρεμμάτων βραχώδους γης που παραχωρήθηκε από το Τμήμα Δασών στο δάσος Πολεμιδίων σε μια βουνοπλαγιά τρία μίλια βορείως της πόλης της Λεμεσού».

Ο κ. Κοκκινίδης, σε μια προσωπική του έκδοση για τη Σχολή, αναφέρει επίσης τα εξής: «Ο χώρος που παραχωρήθηκε για τις ανάγκες της νέας Σχολής ήταν τμήματα χαμηλού αραιού δάσους ...» και «Με την παροχή δέντρων από το Τμήμα Δασών και την εργασία των παιδιών οι άγονοι κενοί χώροι πρασίνισαν από δασικά δέντρα, θάμνους και καλλωπιστικά, ενώ οι υπόλοιποι χώροι που μπορούσαν να αξιοποιηθούν με καλλιέργεια οπωροφόρων και άλλων δέντρων πρασίνισαν από πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές, συκιές κ.ά. Η αλλαγή και η φροντίδα του περιβάλλοντος ήταν τόσο εντυπωσιακή σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που το Τμήμα Δασών πρότεινε από μόνο του την παραχώρηση πρόσθετου χώρου!».

Το έργο, όσο αφορά τη βελτίωση του περιβάλλοντος, που επετέλεσαν ο Διευθυντής κ. Μιχάλης Κοκκινίδης και ο κηπουρός κ. Χριστόδουλος Χαραλάμπους είναι αξιέπαινο και αξιοθαύμαστο και τόσο το προσωπικό και οι μαθητές της Ξενοδοχειακής Σχολής όσο και της Γ' Τεχνικής Σχολής, αλλά και ολόκληρη η Λεμεσός τους ευχαριστούν και τους ευγνωμονούν.

Για τις ανάγκες της Σχολής κτίστηκαν δύο κτίρια που υπάρχουν μέχρι σήμερα και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Γ' Τεχνικής Σχολής Λεμεσού.

Οι μαθητές/τριες του Α' έτους ακολουθούν κοινό πρόγραμμα, ενώ στο δεύτερο έτος χωρίζονται σε τραπεζοκόμους και μαγείρους, και ακολουθούν το ανάλογο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται σε ειδικό τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο που εξέδωσε το 1990 ο Σύνδεσμος Γονέων, η συμπλήρωση της θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης των μαθητών και η απονομή απολυτηρίου προϋποθέτει, εκτός από τη φοίτηση στη Σχολή, και επιτυχή συμπλήρωση πρακτικής εξάσκησης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αυτή πραγματοποιείται κατά τη θερινή περίοδο και έχει διάρκεια 16 εβδομάδων μετά το πρώτο έτος και 16 εβδομάδων μετά το δεύτερο έτος, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Η τοποθέτηση των μαθητών σε κατάλληλες ξενοδοχειακές μονάδες γίνεται από τη Σχολή. Οι μαθητές επιθεωρούνται τακτικά από τους Εκπαιδευτές της Σχολής και αμείβονται με βάση κλίμακες που καθορίζονται σε συνεργασία με τη βιομηχανία και την Αρχή Βιομηχανικής Κατάρτισης.

Από την αρχή της λειτουργίας της Σχολής και μέσα στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος καθιερώθηκαν οι βραδινές παραθέσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το εστιατόριο της Σχολής άνοιγε για το κοινό δύο φορές τη βδομάδα από τις 7.00-9.00 μ.μ. Προσφερόταν φαγητό, σε ελεγχόμενες τιμές, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές της Σχολής να εξασκούνται σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Από τη σχολική χρονιά 1988-89 άρχισε και η λειτουργία των βραδινών προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά προσφέρονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είτε για σκοπούς επιμόρφωσης, είτε για σκοπούς απόκτησης βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων κυρίως στους τομείς της μαγειρικής, της τραπεζοκομίας, της ζαχαροπλαστικής, του μπαρ, της οροφοκομίας. Προσφέρονται επίσης και άλλα προγράμματα όπως εκμάθηση χειρισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ενισχυτικά προγράμματα μαθημάτων των μαθητών της σχολής κ.ά. Οι σπουδαστές των προγραμμάτων αυτών καταβάλλουν σχετικά μικρό χρηματικό ποσό για τα δίδακτρα. Το βασικό κόστος των προγραμμάτων αυτών καλύπτεται από την Κυβέρνηση. Η λειτουργία των προγραμμάτων αυτών είναι βραδινή από τις 6.00μμ. – 10.00μμ., μία ή δύο φορές τη βδομάδα (ανάλογα με το πρόγραμμα).

Λόγω της αύξησης της ζήτησης θέσεων από τους τακτικούς μαθητές, η Σχολή υποχρεώθηκε σε ανάπτυξη της κτιριακής υποδομής της. Ένας άλλος λόγος που επέβαλλε την ανάπτυξη αυτή ήταν και το ότι η φοίτηση από το 1990 έγινε τριετής, προαιρετική τριετής φοίτηση κατ' αρχήν για τις σχ. χρ. 1990-1991,1991-1992 και υποχρεωτική τριετής φοίτηση από το 1992 και μετά.

Στο ισόγειο φαίνεται η Α Επέκταση μαζί με ης τροποποιήσεις που έγιναν στη Β 'Επέκταση (τελευταία). Ό,τι φαίνεται στον πρώτο όροφο αποτελεί μέρος της Β Επέκτασης.

Μετά την αφυπηρέτηση του Γρηγόρη Κλόκκου τον Αύγουστο του 1991, Διευθυντής αναλαμβάνει ο Πάρις Λοΐζου του Κλάδου Πολιτικής Μηχανικής και Αρχιτεκτονικής. Ο Πάρις Λοΐζου υπηρετεί στη Σχολή ως Διευθυντής από το Σεπτέμβριο του 1991 μέχρι τον Αύγουστο του 1994.

Από το Σεπτέμβριο του 1994 μέχρι τον Οκτώβριο του 1995 Διευθυντής της Σχολής είναι ο Αριστείδης Καπονίδης του Κλάδου Ηλεκτρολογίας. Τον Οκτώβριο του 1995 διαδέχεται τον Α. Καπονίδη στη θέση του Διευθυντή της Σχολής ο  Αντρέας Σαλλούμης, επίσης του Κλάδου Ηλεκτρολογίας, που ήταν Διευθυντής στη Β' Τεχνική Λευκωσίας. Ο μ. Αντρέας Σαλλούμης υπηρετεί μέχρι το Δεκέμβριο του 1995 οπότε και αφυπηρετεί.

Από την 1η Ιανουαρίου 1996 μέχρι το Μάρτιο του 1996 η Ξενοδοχειακή Σχολή Λεμεσού μένει χωρίς Διευθυντή. Καθήκοντα Διευθυντή την περίοδο αυτή εκτελεί ο Αναστάσιος Κλεάνθους (Β. .) του Κλάδου Πολιτικής Μηχανικής και Αρχιτεκτονικής.

Τον Απρίλιο του 1996 και για τρεις μήνες μόνο διορίζεται Διευθυντής ο Παύλος Δημητρίου του Κλάδου Μηχανολογίας. Τον Αύγουστο του 1996 επανέρχεται στη θέση του Διευθυντή ο Πάρις Λοΐζου που εγκαταλείπει τη θέση του Επιθεωρητή στη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Ο Πάρις Λοΐζου υπηρετεί ως Διευθυντής της Σχολής μέχρι τον Αύγουστο του 2000 οπότε και μετατίθεται στην Α' Τεχνική Σχολή Λεμεσού.

Το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι και την αφυπηρέτηση του τον Αύγουστο του 2004 Διευθυντής της Σχολής είναι ο Λουκάς Παπαλουκάς του Κλάδου Πολιτικής Μηχανικής και Αρχιτεκτονικής. Ο Λουκάς Παπαλουκάς, πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου, υπηρέτησε αρχικά ως δάσκαλος στη Στοιχειώδη Εκπαίδευση, στη συνέχεια μετέβη στο εξωτερικό και παρακολούθησε σπουδές στον τομέα της Αρχιτεκτονικής. Μετά τις σπουδές του διορίσθηκε εκπαιδευτικός στη Δημόσια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση όπου υπηρέτησε σε διάφορες Τεχνικές Σχολές και δίδαξε μαθήματα τόσο του Κλάδου Πολιτικής Μηχανικής και Αρχιτεκτονικής όσο και του Κλάδου Ξυλουργικής - Επιπλοποιίας. Έτυχε, επίσης, μετεκπαίδευσης στη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του Λ. Παπαλουκά και συγκεκριμένα από τη σχ. χρ. 2001-2002, η Σχολή μετονομάζεται από Ξενοδοχειακή Σχολή Λεμεσού σε Γ' Τεχνική Σχολή Λεμεσού (απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 1999). Όπως ο ίδιος αναφέρει στο περιοδικό της χρονιάς, η απόφαση αυτή λήφθηκε μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, αναβάθμισης και συνεχούς ανάπτυξης της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Τα σχέδια προέβλεπαν για τον σκοπό αυτό την κτιριακή επέκταση της Σχολής και την εισαγωγή νέων ειδικοτήτων.

Το 2003 άρχισε η Β' επέκταση της Σχολής με την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που ολοκληρώθηκαν και εξοπλίσθηκαν βασικά φέτος. Από φέτος εισήχθησαν και λειτούργησαν στη Σχολή μας οι Κλάδοι της Ηλεκτρολογίας και των Καλλιτεχνικών Σπουδών, δικαιολογώντας και ουσιαστικά τη μετονομασία της. Ο Κλάδος των Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών παραμένει ο πιο μεγάλος σε αριθμό μαθητών/τριών και αποτελεί ουσιαστικά τον κορμό της Σχολής. Όπως και στους άλλους Κλάδους έτσι και τον Κλάδο των Ξενοδοχειακών έχουν γίνει αλλαγές και εισήχθησαν καινοτομίες. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι από το 2003-2004 καταργήθηκε ο διαχωρισμός των μαθητών σε μαγείρους και τραπεζοκόμους.

Μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Σχολή αποσκοπούν στη διατήρηση και ενίσχυση της Εθνικής μας ταυτότητας, στη διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων, στην ανάπτυξη αγωνιστικού φρονήματος για μια δίκαιη, βιώσιμη και εθνικά αξιοπρεπή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των πανανθρώπινων αρχών, αξιών και στάσεων σύμφωνα με την παράδοση μας και το ευρωπαϊκό πνεύμα και πολιτισμό. Επίσης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με ευρωπαϊκά θέματα που σκοπόν έχουν να δώσουν την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση των μαθητών/τριών μας και να τους καταστήσουν άξιους πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης. Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo Da Vici έχουμε αναπτύξει με σχολές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών προγράμματα ανταλλαγής μαθητών/τριών που τους δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εφόδια που θα τους διευκολύνουν στη μετέπειτα ζωή τους ως Ευρωπαίους πολίτες.
 

Η Γ' Τεχνική Σχολή Λεμεσού όπως είναι σήμερα

             

            

Η Σχολή τόσο ως Ξενοδοχειακή Σχολή όσο και τώρα ως Τεχνική Σχολή παρουσιάζει μια δυναμική. Η δυναμική αυτή δεν συνίσταται μόνο στην κτιριακή επέκταση αλλά και στην αύξηση των Κλάδων και ειδικεύσεων, στην αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, στα καλά αποτελέσματα και στα επιτεύγματα.

Ο μαθητικός πληθυσμός της Σχολής παρουσίασε φέτος μια αύξηση 30% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ανεβάζοντας τον αριθμό των μαθητών/τριών σε 264.

Από αυτούς 191 είναι μαθητές και 73 μαθήτριες. Αισιοδοξούμε ότι η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί και θα φτάσει σε μια πενταετία τους 500, αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσει η Σχολή με την υπάρχουσα κτιριακή υποδομή.

Η Γ' Τεχνική Σχολή Λεμεσού διαθέτει καινούριες μεγάλες αίθουσες, σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, αίθουσα ξένων γλωσσών, βοηθητικούς χώρους, γήπεδα άθλησης, σύγχρονη βιβλιοθήκη, σύγχρονη εκπαιδευτική τεχνολογία και εξαίρετο φυσικό περιβάλλον.

Αποστολή της Γ' Τεχνικής Σχολής Λεμεσού είναι η παροχή γνώσεων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η καλλιέργεια στάσεων και ολοκληρωμένης συμπεριφοράς σύμφωνα με τον γενικό σκοπό της Εκπαίδευσης και το σκοπό της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Λαμβανομένου υπόψη των ιδιαίτερων αδυναμιών και των ιδιαίτερων ικανοτήτων κάθε μαθητή/τριας, στόχος είναι να βοηθηθεί ο κάθε μαθητής/τρία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αξιοποιώντας όλα τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει η Σχολική Μονάδα, καθώς και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ο σεβασμός της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου, η ουσιαστική ισότητα ευκαιριών και η ομαλή ένταξη στην κοινωνία είναι πρωταρχικής σημασίας για τη Σχολή. Η πειθαρχία και ιδιαίτερα η καλλιέργεια αυτοπειθαρχίας είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας του Κλάδου των Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών και Επαγγελμάτων για μια ομαλή ένταξη των αποφοίτων μας στην αντίστοιχη αγορά εργασίας.

Κοινό όραμα των μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών της Γ' Τεχνικής Σχολής Λεμεσού είναι να καταστήσουμε τη Σχολή μας ένα από τα πέντε καλύτερα λύκεια της πόλης μας.

Βιβλιογραφία:

1. Αρχείο Σχολής

2. Περιοδικά της Σχολής

3. Τεχνική Εκπαίδευση - 30 Χρόνια Δημιουργικής Παρουσίας (Υ.Π. 1990)

4. Η Σχολή Λάμπουσας (Μ. Κοκκινίδη)

5. Ετησία Έκθεση της Σχολής Λαμπούσης για το 1980 (Μ. Κοκκινίδη)

6. Ξενοδοχειακή Σχολή Λεμεσού (Τρίπτυχο πληροφοριακό δελτίο της Διεύθυνσης Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υ.Π. - Έκδοση Συνδέσμου Γονέων)