Κλάδος Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών

Ο Κλάδος των Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών , μέσα στα πλαίσια του ωρολογίου προγράμματος και με στόχο την άρτια και επαγγελματική προετοιμασία των μαθητών, παραθέτει  γεύματα στο εστιατόριο  του σχολείου σε καθορισμένες ημερομηνίες.  Επίσης,  όλα τα εργαστήρια μαγειρικής , τραπεζοκομίας και μπαρ  χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους μαθητές των ξενοδοχειακών τμημάτων υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτών τους για την προετοιμασία και παράθεση διάφορων φαγητών και ποτών.
  Το απολυτήριο της Ξενοδοχειακής Σχολής είναι ισότιμο με αυτό του Λυκείου.  Μετά την αποπεράτωση των σπουδών τους οι μαθητές μπορούν να  επιλέξουν να  συνεχίσουν τις σπουδές στο ΑΞΙΚ,  ή σε διάφορα  εκπαιδευτικά  ιδρύματα  της Κύπρου και εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσοι μαθητές επιλέξουν να μην συνεχίσουν τις σπουδές τους μπορούν να εργοδοτηθούν αμέσως μετά την αποφοίτησή τους σε Ξενοδοχεία  και εστιατόρια της Κύπρου ή του εξωτερικού.

Ο/Η μαθητής/τρια στον κλάδο των Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών στη Σχολή μας, συμμετέχει σε μαθήματα εργαστηριακής μορφής με σκοπό την απόκτηση ειδικών γνώσεων και δεξιοτήτων, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από το μαθητή, μετά το πέρας της φοίτησης του. Η επιμόρφωση του μαθητή κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών μαθημάτων πρέπει να πραγματοποιείται με αμεσότητα και να χαρακτηρίζεται από τη χαρά της μάθησης και της δημιουργίας, έτσι ώστε το
μάθημα να διεξάγεται μέσα σε ένα άριστο κλίμα συνεργασίας και ομοψυχίας. Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τις δραστηριότητες των μαθητών που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς
2015-16, έτσι όπως τις κατέγραψαν με όρεξη και χαρά τη στιγμή που συνέβαιναν.
Τραπεζοκομία
Τραπεζοκομία είναι η τέχνη του σερβιρίσματος φαγητών και ποτών, σύμφωνα με τους κανόνες παράθεσης και την τεχνική σερβιρίσματος.
Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που μαθαίνουν οι μαθητές είναι να αισθάνονται περήφανοι γι’ αυτό που επέλεξαν και να κοιτούν πάντοτε ψηλά…! Τα άλλα έπονται…

 

Η ομαδικότητα και η συνεργασία με τα άλλα τμήματα αποτελεί βασική προϋπόθεση για το δρόμο προς την επιτυχία…
 

Τραπέζι διαφήμισης

Επεξήγηση του μενού και του τρόπου σερβιρίσματος από το Διευθυντή εστιατορίου.  Η ικανότητα της επικοινωνίας και η ανάληψη ευθύνης είναι απαραίτητες για τη μετέπειτα πορεία των παιδιών..!


 

Μετά από πολλές πρόβες έρχεται και η τελική παράσταση. Τα παιδιά σε παράταξη, έτοιμα να υποδεχτούν τους καλεσμένους μας…!

 

ΜΠΑΡ - ΦΛΑΜΠΕ

Η τέχνη της παρασκευής φαγητών και ποτών μπροστά από τον πελάτη είναι μια συνεχής αναζήτηση της τελειότητας.

Η σωστή προετοιμασία είναι η βάση για την επιτυχία. Η ορολογία Mise en place γίνεται καθημερινά πράξη στα εργαστήρια της Σχολής…!

 

Η χαρά, η πειθαρχία, η οργάνωση και η όρεξη για μάθημα είναι τα «κρυφά» μυστικά των μαθητών…!

“Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου.” Ιπποκράτης, 460-360 π.Χ., Έλληνας γιατρός

Η λεπτομέρεια στην εκτέλεση της εργασίας είναι αναγκαία!

 

Τα τυριά αποτελούν διαχρονικά ένα από τα καλύτερα εδέσματα…Το σερβίρισμά τους είναι τελετουργικό και λεπτεπίλεπτο!

«ΕΙΔΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ»

ΟΡΙΣΜΟΣ:
Τα ειδικά φαγητά είναι συγκεκριμένα παρασκευάσματα που σερβίρονται σε ειδικά σκεύη από δεξιοτέχνες τραπεζοκόμους!

Σκεύη που χρησιμοποιούνται για την παράθεση ειδικών φαγητών.

Λαβίδες σαλιγκαριών
Λαβίδα αστακού
Καρυοθραύστες
Σκεύος για πλύσιμο χεριών (finger bowl)
Ειδικός δίσκος για τοποθέτηση σαλιγκαριών
Ειδικά πιρούνια για αραβόσιτο (σιταροπούλα)


Συνοδευτικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην παράθεση ειδικών φαγητών

Διάφορα είδη σαλτσών π.χ. μαγιονέζα
Καρυκεύματα π.χ. αλάτι και πιπέρι
Τυριά
Κρουτόνια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ Corn on the Cob – Mais Naturel
ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑ Smoked Trout - Truite Fumée
ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Smoked Salmon - Summon Fumé
ΚΡΥΟΣ ΑΣΤΑΚΟΣ Cold Lobster - Hommard Froid
ΜΥΔΙΑ Mussels - Moules Mariniere
ΠΑΤΕ ΑΠΟ ΣΥΚΩΤΙ Fois Gras
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ Snails – Escargots
ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΕΑΣ Meat Soup - Potage pot-au-Feu
ΣΤΡΕΙΔΙΑ Oysters – Huitres
ΧΑΒΙΑΡΙ Caviar.
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ Fish Soup – Bouillabaisse

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ

- Blinis - Είδος κρέπας που συνοδεύει το χαβιάρι
- Cayenne - Κόκκινo πιπέρι από τη Γουιάνα με πολύ καυτή γεύση.
- Cob Holders - Ειδικά σκεύη με χειρολαβή στη μια άκρη, πάνω στα οποία στερεώνεται το στέλεχος αραβοσίτου για να μπορεί να το κρατά ο πελάτης
- Croutons - Καπηράκια σε διάφορα σχήματα τα οποία συνοδεύουν τις σούπες
- Escargotiere - Ειδικό σκεύος για τη παράθεση σαλιγκαριών
- Melba Toast - Πολύ λεπτές φρυγανιές οι οποίες συνοδεύουν το πατέ από συκώτι
- Lobster Pick - Ειδική λαβίδα με τη οποία αφαιρείται η σάρκα από τις δαγκάνες του αστακού - Lobster pick

«BOTKA»….Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ

Η πατρότητα της βότκας αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ακόμα αγκάθι στην ιστορία των σχέσεων ανάμεσα στην Πολωνία και τη Ρωσία. Μέσα από παλιά συγγράματα και ξεχασμένες αναφορές σε βιβλία ηλικίας πολλών αιώνων, συμπεραίνουμε ότι η βότκα είναι το παλαιότερο οινοπνευματώδες ποτό στην ιστορία του κόσμου, καθώς φέρεται να πρωτο-εμφανίζεται ως απόσταγμα κάπου ανάμεσα στον 8ο και τον 9ο αιώνα μ.Χ.
Στα Πολωνέζικα η λέξη Wodka σημαίνει «νεράκι». Αυτό μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει ως αποτύπωση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται στην
παραγωγή της βότκας. θα μπορούσε όμως να καταδεικνύει το γεγονός ότι οι λάτρεις της πραγματικά την απολαμβάνουν, αντί για νεράκι. Η ιστορία μας λέει ότι η βότκα δεν εφευρέθηκε από την αρχή ως ποτό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αλκοόλ, η βότκα αρχικά χρησιμοποιόταν ως φάρμακο για κάποιες δύσκολες παθήσεις αλλά και ως καλλυντικό. Μόνο αφού άρχισε να προοδεύει η τεχνογνωσία στην απόσταξη αλλά και να εφαρμόζεται η ανάμειξή της με γεύσεις και αρώματα,
ξεκίνησε ο κόσμος να την καταναλώνει ως ποτό και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ.
Πώς παράγεται η βότκα;
Το μυστικό στη βότκα είναι στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της. Ενώ στην αρχή η βότκα παραγόταν από την απόσταξη κρασιού, σήμερα οι βασικές πρώτες ύλες της είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η πατάτα.         

Η διαδικασία ξεκινά με τη ζύμωση του αμύλου που περιέχουν τα παραπάνω, με στόχο την παραγωγή ενός παχύρευστου μίγματος, το οποίο στη συνέχεια θα αποσταχθεί, έτσι ώστε να παραχθεί αλκοόλ, το οποίο και θα διαχωριστεί από όλα τα υπόλοιπα
συστατικά του μίγματος.
Είδη βότκας:
Σήμερα κυκλοφορούν πολλές ετικέττες βότκας στην αγορά και καμιά φορά είναι δύσκολο να ξέρει κανείς σε τι διαφέρουν μεταξύ τους. Οι βασικές κατηγορίες
είναι οι ακόλουθες:
Ανατολικές βότκες: οι ετικέττες με προέλευση από την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Φινλανδία ή την Ουκρανία, θεωρούνται οι πιο «αυθεντικές», από την άποψη
ότι δίνουν έμφαση στην αποτύπωση της πρώτης ύλης στο άρωμα και τη γεύση. Θεωρούνται πιο «δύσκολες», προορίζονται για έμπειρα ποτήρια, και είναι καλό να καταναλώνονται σκέτες.
Δυτικές βότκες: εκείνες που έχουν προέλευση από μη παραδοσιακές χώρες - παραγωγούς όπως η Γαλλία ή οι ΗΠΑ και είναι πιο μαλακές, καθώς η έμφαση δίνεται στη φιλικότητα στο στόμα και όχι στα πρωτογενή αρώματα και τις γεύσεις. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τους τις κάνει ιδανικές για χρήση
σε κοκτέιλς.
Premium βότκες: είναι μία σχετικά νέα κατηγορία στο συγκεκριμένο ποτό. Ανεξάρτητα από την προέλευση, δίνουν έμφαση στις πολλαπλές αποστάξεις, έτσι
ώστε να εξασφαλίζουν καθαρότητα αρώματος και γεύσης, αλλά και στο design της φιάλης και της ετικέττας. Τις περισσότερες φορές η τιμή τους είναι αρκετά πιο ανεβασμένη από αυτήν μίας «απλής» βότκας.
Αρωματισμένες βότκες: αυτές οι οποίες, κατά το τελικό στάδιο της παραγωγής τους προστίθενται φυσικά αρώματα φρούτων ή μπαχαρικών, ή και εκχυλίσματα βοτάνων. Λόγω αυτής της αρωματικής τους διάστασης συνήθως πίνονται σκέτες, αν και συχνά χρησιμοποιούνται σε ευφάνταστα κοκτέιλ.

Κοκτέιλ με βότκα:
Vodka Martini (ή και Vodkatini):

Θα χρειαστείτε μιάμιση μεζούρα βότκα και μισή μεζούρα βερμούτ. Θα τα χτυπήσετε σε παγωμένο σέικερ και θα τα σερβίρετε σε ποτήρι Martini. Μπορείτε να το γαρνίρετε με πράσινη ελιά, κερασάκι μαρασκίνο ή στριφτή φλούδα λεμονιού.

 

Stolly-Bolly:

Θα αναμείξετε μία μεζούρα βότκα και τέσσερις μεζούρες σαμπάνια, τις οποίες
θα σερβίρετε σε ποτήρι σαμπάνιας, τύπου flute.

 

Συνταγές Kοκτέηλ με βάση τα υπόπικρα ποτά (Bitters) και το Σκουός Φραγκοστάφυλου

Γαρνιτούρα: Κλωνάρι και φύλλα μέντας

Ποτήρι: Κοκτέιλ 15cl

   

 

 

 

Εκτέλεση:
Χτυπάμε πρώτα τα παγάκια σε ένα σέικερ για να παγώσει. Αφαιρούμε τον πάγο από το σέικερ. Ετοιμάζουμε τις μεζούρες μας και τα υλικά. Προσθέτουμε μέσα στο σέικερ φύλλα μέντας και τα πιέζουμε καλά με το μάτλερ (πολτοποιητής) για να πάρουμε
τα αρώματα που θέλουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε πάγο και το κάθε υλικό ανάλογα με την ποσότητα που προτείνει η συνταγή. Κλείνουμε καλά το σέικερ και τα
χτυπάμε με γρήγορο ρυθμό. Μετά προσθέτουμε θρυμματισμένο
πάγο στο ποτήρι μας να γεμίσει και στραγγίζουμε το σέικερ στο ποτήρι.
Τέλος, προσθέτουμε για γαρνιτούρα τα φύλλα μέντας και ένα καλαμάκι κομμένο στην μέση.

Γαρνιτούρα: Φύλλα Μέντας

Ποτήρι: Old fashion 21cl

 

Εκτέλεση:
Χτυπάμε πρώτα τα παγάκια σε ένα σέικερ για να παγώσει. Αφαιρούμε τον πάγο από το σέικερ. Ετοιμάζουμε τις μεζούρες μας και τα υλικά. Προσθέτουμε
τα φύλλα μέντας και τα πιέζουμε καλά με το μάτλερ (πολτοποιητής) για να πάρουμε τα αρώματα που θέλουμε. Στην συνέχεια, προσθέτουμε πάγο και τα ανάλογα υλικά και κλείνουμε καλά το σέικερ. Έπειτα, τα χτυπάμε με γρήγορο ρυθμό για να   αναμειχθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε θρυμματισμένο πάγο στο ποτήρι
μέχρι το χείλος και στραγγίζουμε το παρασκεύασμα από το σέικερ στο
ποτήρι. Τέλος, προσθέτουμε για γαρνιτούρα τα φύλλα μέντας και ένα καλαμάκι κομμένο στην μέση και σερβίρουμε.

Γαρνιτούρα: Φύλλα σπατζιάς και λεβάντας

Ποτήρι: Collins 20cl

Εκτέλεση:
Χτυπάμε πρώτα τα παγάκια σε ένα σέικερ για να παγώσει. Αφαιρούμε τον πάγο από το σέικερ. Ετοιμάζουμε τις μεζούρες μας και τα υλικά. Προσθέτουμε μέσα στο σέικερ τη λεβάντα και την σπατζιά και τα πιέζουμε με το μάτλερ (πολτοποιητής) καλά
για να πάρουμε τα αρώματα που θέλουμε. Στην συνέχεια, προσθέτουμε πάγο και τα ανάλογα υλικά, κλείνουμε καλά το σέικερ και τα χτυπάμε με γρήγορο ρυθμό.
Μετά απογεμίζουμε το ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο και στραγγίζουμε το παρασκεύασμα στο ποτήρι. Γαρνίρουμε με τη σπατζιά και τη λεβάντα, τοποθετούμε 2 καλαμάκια και σερβίρουμε.

Διαγωνισμός Bartenders 2014-2015

 

 

 

Παραθέσεις