Γ' Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λεμεσού

Track it, don’t lose it

Τίτλος Σχεδίου: “Track it, don’t lose it”

Συντονιστής Κυπριακού Σχολείου: Βενέδικτος Χατζησάββας

Χώρες προέλευσης των συνεργαζoμένων σχολείων: Γαλλία και Πορτογαλία

Περίοδος Υλοποίησης: 2017-2019

Ιστότοπος Σχεδίου: http://www.trackitdonotloseit.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Track-it-dont-lose-it-168001097286507/?ref=bookmarks

Twinspace: https://twinspace.etwinning.net/44911/home

Το Erasmus+ είναι το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία, και τον Αθλητισμό για το διάστημα 2014-2020 και η συνένωση επτά ήδη υφιστάμενων προγραμμάτων της ΕΕ στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, ενώ για πρώτη φορά, συμπεριλαμβάνεται ο τομέας του αθλητισμού. Στόχος του Erasmus+ είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας.

Το Erasmus+ προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης για:

  • Κινητικότητα ατόμων από όλους τους τομείς προς άλλες συμμετέχουσες χώρες για σκοπούς Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Εθελοντισμού και ανταλλαγών νέων
  • Συνεργασίες μεταξύ Ιδρυμάτων / Οργανισμών Εκπαίδευσης / Κατάρτισης / Νεολαίας και άλλων σχετικών Οργανισμών από τις συμμετέχουσες χώρες που στοχεύουν στην ανάπτυξη καινοτομίας και ανταλλαγή καλών πρακτικών
  • Δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη των Ευρωπαϊκών πολιτικών στους τομείς ενδιαφέροντος του Προγράμματος

Δομή Στρατηγικών Συμπράξεων στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης

  1. Στρατηγικές Συμπράξεις Σχολείων

Συνεργασίες μεταξύ 2 ή και περισσοτέρων σχολείων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

  1. Στρατηγικές Συμπράξεις τοπικών ή περιφερειακών σχολικών αρχών

Συνεργασίες που εμπλέκουν τουλάχιστον 2 τοπικές ή περιφερειακές σχολικές αρχές από 2 διαφορετικές χώρες. Από κάθε αντίστοιχη χώρα, η σύμπραξη πρέπει επίσης να εμπλέκει τουλάχιστον ένα σχολείο και τουλάχιστον ένα άλλο τοπικό οργανισμό ενεργό σε θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, νεολαίας ή αγοράς εργασίας.

  1. Διατομεακές Συμπράξεις με έμφαση στη Σχολική Εκπαίδευση

Διατομεακές συνεργασίες μεταξύ σχολείων και άλλων οργανισμών από τους τομείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Νεολαίας, της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων με στόχο την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, την ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων, την αξιολόγηση δεξιοτήτων, την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία κ.α.

Το σχολείο μας «Γ’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού» συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS+ στην Βασική Δράση 2 μαζί με τις ακόλουθες χώρες: Γαλλία (coordinator) και Πορτογαλία. Η Βασική Δράση 2 (ΒΔ2) στοχεύει στην ανάπτυξη, μεταφορά ή/και εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών σε επίπεδο οργανισμού αλλά και σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Στόχος της είναι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και η ανταπόκριση στις προκλήσεις που αφορούν τους εν λόγω τομείς.


Η Δράση επιχορηγεί σχέδια συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων/οργανισμών/φορέων από διάφορες Χώρες του Προγράμματος, τα οποία επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να ασχοληθούν με θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να ανταλλάξουν καινοτόμες πρακτικές. Οργανισμοί από Χώρες Εταίρους είναι δυνατόν να συμμετέχουν αν προσθέτουν αξία στο σχέδιο.


Το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητο και είναι φυσικό ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις τελευταίες εξελίξεις και τις απαιτήσεις. Ως εκπαιδευτικοί πιστεύουμε ότι είναι ευθύνη μας να προετοιμάσουμε τους μαθητές μας να γίνουν ικανά μέλη της κοινωνίας, παρέχοντάς τους τις σχετικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν αργότερα να αντιμετωπίσουν την αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα Erasmus+  ελπίζει να παράσχει χρήσιμα εφόδια για την ενίσχυση τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον μάθησης, με τη χρήση μεθόδων που βασίζονται στην τεχνολογία, σε σχέση με την κεντρική δράση 2, στρατηγικές εταιρικές σχέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, διδασκαλίας και της νεολαίας.

Το θέμα του προγράμματος είναι “Track it don’t lose it ” και η οργανώτρια χώρα είναι η Γαλλία. Στο πρόγραμμά αυτό θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους μαθητές να δουλέψουν σε συγκεκριμένα καθήκοντα όπως είναι η σύνταξη ενός προγράμματος για μια συσκευή που μπορεί να μετράει και να ταξινομεί όλα τα υλικά που υπάρχουν σε ένα σχολικό χώρο.  Παράλληλα μαθαίνουνε πώς να δουλεύουμε σε ομάδες για να δημιουργήσουν μια μίνι εταιρεία. Ελπίζουμε ότι μέσω του έργου αυτού να τους δώσουμε την ιδέα για προώθηση της επιχειρηματικότητα και να τους δώσουμε κάποια υπόδειξη για το πώς να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία στο μέλλον. Όλες αυτές οι δεξιότητες που αποκτώνται κατά τη διάρκεια αυτού του έργου μπορούν να είναι πολύ επικερδείς για τη μελλοντική τους ζωή ως υπεύθυνοι πολίτες.

1η Επίσκεψη:           Γαλλία

Καθηγητές:                2

Ημερομ.:                    14/10/2017 – 20/10/2017

2η Επίσκεψη:           Κύπρος

Ημερομ.:                    05/02/2018 – 09/02/2018

3η Επίσκεψη:           Πορτογαλία

Καθηγητές:                3

Ημερομ.:                    04/06/2018 – 08/06/2018

4η Επίσκεψη:           Γαλλία

Καθηγητές:                1

Μαθητές:                    4

Ημερομ.:                    15/10/2018 – 19/10/2018

5η Επίσκεψη:           Πορτογαλία

Καθηγητές:                2

Μαθητές:                    5

Ημερομ.:                    25/03/2019 – 29/03/2019

6η Επίσκεψη:           Κύπρος

Ημερομ.:                    24/06/2019 – 28/06/2019