Euroscola 2021
Την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021, οκτώ μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού, συμμετείχαν στην Ευρωβουλή των Νέων (Euroscola), η οποία φέτος, λόγω της πανδημίας, διεξήχθη διαδικτυακά. Στη φετινή αποστολή συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά οι ακόλουθοι μαθητές: Αδάμου Άννα, Αρναούτης Μάριος, Γουαχτάν Ραφαήλ, Κωνσταντίνου Ραφαήλ, Μιχαήλοβα Νταλίλα, Παπικιάν Ελένη, Σταύρου Χριστίνα, Τσίτση Μιχαέλα. Η δράση συνδιοργανώθηκε με το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου και το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο. Τον συντονισμό ανέλαβαν η κ. Χριστίνα Βραχίμη και η κ. Δέσπω Πολυδώρου, Φιλόλογοι ενώ την τεχνική υποστήριξη ο κ. Πέτρος Καλλής και ο κ. Χριστόδουλος Γιαννακού, Εκπαιδευτές Μηχανικής Υπολογιστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη σύνοδο της Ευρωβουλής των Νέων για το 2021 και τρίτη στη σειρά για τη φετινή σχολική χρονιά, 2020-2021, συμμετείχαν διαδικτυακά δύο χιλιάδες μαθητές από εξήντα επτά σχολεία ενώ οι εργασίες της μεταδίδονταν σε ζωντανή σύνδεση μέσα από τη σελίδα του Euroscola στο Facebook. Θέμα της συνόδου ήταν η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» - «Youth European Green Deal”. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γίνουν Ευρωβουλευτές για μια μέρα, αξιοποιώντας πλατφόρμες όπως οι Interactio και Slido, αναπτύσσοντας δράσεις συνεργασίας. Την ίδια στιγμή, αλληλεπίδρασαν με άλλους νέους της ηλικίας τους, αποκτώντας μέσα από ένα βιωματικό τρόπο, γνώσεις σχετικά με το Ευρωκοινοβούλιο.
Μετά από μια διαδικτυακή ξενάγηση στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ακολούθησε καλωσόρισμα από τον Πρόεδρό του, κ. David Sassoli, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της ενεργού πολιτότητας, η οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζει τους νέους ανθρώπους όπως επίσης και στις αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας, μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει πιο δυνατή. Καλώντας τους νέους να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, επεσήμανε ότι η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη.
Στη συζήτηση που ακολούθησε με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Reiner Wieland, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν θέματα επικαιρότητας, με τον ίδιο να καλεί τους συμμετέχοντες να συγκρίνουν το τότε με το τώρα και να δουν τις δυνατότητες τις οποίες προσφέρει η Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, τόνισε πως η Ευρώπη προοδεύει σε δύσκολες στιγμές, κάτι το οποίο αποδεικνύεται ειδικά στις μέρες μας με τους εμβολιασμούς. Στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκε επίσης και η αναγκαιότητα η Ένωση να οργανωθεί με τρόπο που να εξασφαλίζει την ενέργειά της.
Στο μέρος των εργαστηρίων καινοτομίας (Innovation Labs), οι μαθητές συζήτησαν το θέμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με την εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Emma Soto, προτείνοντας και ψηφίζοντας μέτρα προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης. Οι μαθητές ζήτησαν όπως δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων σε σχέση με τα πράσινα επαγγέλματα, μέσα από τις οποίες και οι ίδιοι, ως νέοι, θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης.
Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με συμπεράσματα από τον κ. Jaume Duch Guillot, Εκπρόσωπο Τύπου του Ε.Κ. και Γ.Δ. Επικοινωνίας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους μαθητές για την παρουσία τους, τους κάλεσε να μοιραστούν τις ιδέες τους με τους συμμαθητές τους αλλά και διαδικτυακά.
Η ομάδα της Γ’ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και ιδιαίτερα τον Λειτουργό του, κ. Άγγελο Καπετανίδη για την πολύτιμη βοήθειά του ως προς την όλη οργάνωση, η οποία έγινε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά με τους μαθητές να βρίσκονται στα σπίτια τους λόγω των περιοριστικών μέτρων. Ευχαριστίες απευθύνονται παράλληλα και στον ανάδοχο φορέα, LCE Educational και ιδιαίτερα στις κ. Λίτσα Χαραλάμπους και κ. Ελένη Φιλίππου για την άψογη συνεργασία. Τέλος, ευχαριστίες απευθύνονται προς τον Κλάδο της Μηχανικής Υπολογιστών της Γ’ ΤΕΣΕΚ για την τεχνική υποστήριξη την οποία παρείχε όπως και στη Διεύθυνση της Γ’ ΤΕΣΕΚ για τη στήριξη.